30 Ιανουαρίου 2021

Η "κυριαρχία" του περιστροφικού παλμού στη σφαιροβολία! Και οι "12" ήταν...Baryshnikov!


Ryan Crouser

1976. Το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ στη σφαιροβολία ανδρών, με "σταθμό" τα 22.00 μ. ακριβώς, επιτυγχάνεται από τον γιγαντόσωμο αθλητή της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης, Aleksandr Baryshnikov -  Αλεξάντρ Μπαρίσνικοφ, στην πόλη Column (Κολούμν) της Γαλλίας, ο οποίος εφαρμόζει περιστροφική τεχνική στις βολές της σφαίρας του. Έκτοτε, το κινητικό μοντέλο (τεχνική) που χρησιμοποίησε ο αθλητής, παίρνει και το όνομά του! Οι αθλητές της σφαιροβολίας έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στους παλμούς O΄Brien & Barishnikov!
Επικρατέστερη τεχνική έως και τα μέσα περίπου του 1990 ήταν η τεχνική O΄Brien (ευθύγραμμη μετατόπιση) σε σχέση με τον περιστροφικό παλμό.

Ο πρώτος αθλητής που ξεπερνάει το φράγμα των 23.00 μ., χρησιμοποιώντας τον παλμό O΄Brien, είναι ο Ulf Timmerman από τη χώρα της Ανατολικής Γερμανίας, Ολυμπιονίκης της Σφαιροβολίας Ανδρών της Σεούλ, όπου το  Μάιο του 1988 στα Χανιά της Κρήτης και στο Διεθνές Meeting "Βενιζέλεια, στέλνει τη σφαίρα του στα 23.06 μ., επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική κατάστασή του πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Ulf Timmerman -GER (GDR 1988)

Ένα χρόνο μετά, στις 20 Μάϊου του 1990, στο Westwood (Γουέστγουντ) των ΗΠΑ, ο Αμερικάνος Αθλητής Randy Barnes, "εκτοξεύει" τη σφαίρα του με περιστροφική τεχνική στα 23.12 μ., σημειώνοντας το έως και σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος.


Randy Barnes - USA

Τριάντα χρόνια μετά, παρατηρούμε ότι οι τρεις πρώτοι νικητές στη Σφαιροβολία των Ανδρών και ολόκληρη η δωδεκάδα των αθλητών, φιναλίστ του αγωνίσματος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανδρών - Γυναικών που διεξήχθησαν στη Ντόχα του Κατάρ, χρησιμοποιούν την περιστροφική τεχνική, μία "υπόθεση" Αμερικής - Νέας Ζηλανδίας, Πολωνίας και άλλων χωρών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στον τελικό αυτό, η απουσία της Γερμανίας στο αγώνισμα της διοργάνωσης προκαλεί έκπληξη. Την μεγαλύτερη εμπειρία στο αγώνισμα τη διαθέτουν οι Αμερικάνοι. Αξιοσημείωτα είναι και τα βήματα της Πολωνικής σχολής αθλητικών ρίψεων.

Θεωρώ ότι κατά το έτος 2021 να έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, στον ανοιχτό στίβο, ενδεχομένως από τον Crouser, ίσως και τον Kovacs. Όλα είναι ανοιχτά στο αγώνισμα, πόσο μάλλον όταν τα τρία πρώτα μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, όπως προανέφερα, σηματοδοτήθηκαν από βολές άνω των 22.90 μέτρων. Σαφώς και ο Walsh δεν έχει απαντήσει στην "πρόκληση" του Crouser, όμως ο καιρός των αγώνων πλησιάζει! 

Ίσως, η κατάρριψη αυτή συμβεί στον κλειστό στίβο. Καθόλου απίθανο. Ήδη ο Crouser κατέρριψε  πριν λίγες ημέρες το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου, το οποίο ανήκε επίσης στον Barnes.
H παράδοση δείχνει ότι συνεχίζεται για τους Αμερικάνους.
Βρισκόμαστε όλοι σε αναμονή!






2 σχόλια:

  1. Φίλε Γιάννη, μπράβο για την πρωτοβουλία με το blog. και τα σχόλια που κάνεις. Είναι σημαντικό οι προπονητές να τολμούν να γράφουν θέματα της επιστήμης και της δουλειάς τους, να ανταλλάσσουν απόψεις και να "ασκούν" και τη σκέψη και την έκφρασή τους προς τον δημόσιο χώρο του αθλητισμού γενικά. Τελικά είδαμε ότι η "φυσική -μηχανική" έκαναν τον άνθρωπο να ρίχνει μακρύτερα και να πηδά ψηλότερα απ' όσο νομίζαμε πως ήταν εφικτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε Γιάννη, σε ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιό σου!
      Όντως, η "φυσική μηχανική" έκανε τον άνθρωπο να φτάνει στα όριά του.
      Θεωρώ ότι τα όρια του αγωνίσματος είναι η απόσταση μεταξύ 23.00 έως 23.50 μ. Κάπου εκεί το βλέπω... Ενδεχομένως και να κάνω λάθος.
      Ίσως Γιάννη μου αν βρεθεί κανένας "ξυλοκόπος" ξανά, καταλαβαίνεις που εστιάζω (1987 - 1990), να μπορέσει να ξεπεράσει και τα 24μ., αλλά μέχρι εκεί.
      Ας μην ξεχνάμε τι είχε συμβεί εκείνες τις περιόδους, με ρεκόρ απίθανα...
      Ίδωμεν...

      Διαγραφή