22 Σεπτεμβρίου 2016

Επιστροφή στα γήπεδα και στις προπονήσεις αθλητών.

Ύστερα από οκτώ χρόνια απουσίας μου από τους αγωνιστικούς χώρους του στίβου, αποφάσισα να επιστρέψω δυναμικά στις προπονητικές διαδικασίες αθλητών και αθλητριών, με αντικείμενο τις Αθλητικές Ρίψεις. 


Ως παλαιός πρωταθλητής Σφαιροβολίας και κάτοχος της Ειδικότητας Στίβου (Αθλητικές Ρίψεις), με πλούσιες αθλητικές, προσωπικές, προπονητικές και επιστημονικές εμπειρίες, έρχομαι σήμερα να συνεχίσω και να ολοκληρώσω το έργο μου ως προπονητής.
Συνοπτικό Βιογραφικό σημείωμα:
https://ioannisdondoros.blogspot.gr/2016/08/blog-post.html

Το ξεκίνημά μου στην προπονητική έγινε το 1996, με παιδιά Αθλητικών Συλλόγων της Αττικής και παιδιά Δημοτικών Σχολείων – Γυμνασίων και Λυκείων, πράγμα που

παρουσίαζε για εμένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στους νέους αθλητές έβρισκα έδαφος έτσι ώστε να εφαρμόσω εξ αρχής τις γνώσεις που απέκτησα, σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθούνται ως προς την ανεύρεση & αξιολόγηση  ταλέντων αλλά και την προπόνηση αυτών, με στόχο πάντα τη βελτιστοποίηση της αθλητικής τους απόδοσης.


Ιδιαίτερο βάρος έδινα και θα εξακολουθώ να δίνω στην εξέλιξη των νέων, όσον αφορά τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, τη μόρφωση, την κοινωνική ένταξη και τους τρόπους συμπεριφοράς τους, εντός και εκτός των αθλητικών χώρων.

Οι μικροί αθλητές και οι αθλήτριες, των οποίων είχα αναλάβει την προπονητική καθοδήγηση κατά το παρελθόν, συμμετείχαν και διακρίνονταν τόσο σε Διασυλλογικά, όσο και σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών.

Ως προπονητής και λάτρης της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στην προπονητική, πάντοτε πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η προπονητική ως διαδικασία, σε συνεργασία με τις επιστήμες της παιδαγωγικής, της ψυχολογίας και της ιατρικής, συνθέτουν το εξαιρετικό φάσμα της αθλητικής εξέλιξης των νέων.




Από το 1999 έως το 2006 συνεργάσθηκα με πρωταθλητές των ρίψεων της Εθνικής Ομάδας Στίβου, όλων των κατηγοριών όπως, με την Ασημίνα Μόρφη - Σφυροβολία, την Στέλλα Τσικούνα - Δισκοβολία, τον Αλέξανδρο Παπαδημητρίου - Σφυροβολία, τον έφηβο πρωταθλητή Νίκο Λουκόπουλο - Δισκοβολία, τον Θοδωρή Πασιπουλαρίδη - Ακοντισμός και άλλους πολλούς αθλητές, οι οποίοι συνέχισαν την πορεία τους και εξελίχθηκαν σε σπουδαίους αθλητές.


 


Τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004 και σε ηλικία μόλις 32 ετών, διετέλεσα προπονητής στην Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα Στίβου, με τη συμμετοχή της αθλήτριάς μου Στέλλας Τσικούνα, στον τελικό του αγωνίσματος της δισκοβολίας γυναικών. Η περίοδος εκείνη χαρακτηρίσθηκε ως η «χρυσή εποχή της ελληνικής δισκοβολίας των γυναικών» με την Αναστασία Κελεσίδου, την Κατερίνα Βόγγολη, (με τους προπονητές τους, Κώστα Σπανίδη και Μιχάλη Ζησόπουλο αντίστοιχα) και την Στέλλα Τσικούνα, να βρίσκονται στην δωδεκάδα των καλύτερων αθλητριών του κόσμου. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Στέλλα Τσικούνα, εκείνη τη χρονιά, πραγματοποίησε την 5η καλύτερη επίδοση στον κόσμο με βολή στα 65.25 μέτρα, βελτιώνοντας και «σφραγίζοντας» το ατομικό της ρεκόρ.



Σήμερα, σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του κλασικού αθλητισμού, επιθυμώντας να τοποθετήσω το «λιθαράκι» μου στο δρόμο της εξέλιξης του στίβου γενικότερα, είμαι ανοιχτός σε κάθε είδους συνεργασία με αθλητικά σωματεία της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών, έχοντας ως στόχο να αναδειχθούν νέοι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες.


Εκτός της προπόνησης νέων ριπτών, παράλληλα αναλαμβάνω την προπόνηση υποψηφίων φοιτητών για τα ΤΕΦΑΑ και τις Στρατιωτικές Σχολές, όπως και αθλητές άλλων αθλημάτων οι οποίοι ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τα επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης (ταχύτητα - αντοχή - δύναμη - αλτικότητα - ελαστικότητα).
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε:
- να αποστείλετε e-mail στο ioannis.dondoros@gmail.com.
- να συμπληρώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, αφήνοντας το μήνυμά σας, στη ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ του blog (δεξιά στήλη)

Επίσης, για νέα, δραστηριότητες και ενδιαφέροντα άρθρα μπορείτε να επισκέπτεστε το προσωπικό μου ιστολόγιο.


Εύχομαι καλή αθλητική χρονιά σε όλους τους νέους αθλητές και αθλήτριες, στα αθλητικά σωματεία όλης της Ελλάδας και στην ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ! 


Με εκτίμηση,

Δόνδωρος
Ιωάννης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού