20 Φεβρουαρίου 2017

Η τροχιά της σφαίρας… και οι «κανονιές» των σφαιροβόλων μας με περιστροφικό παλμό!

Οδυσσέας Μουζενίδης

Απόγευμα Σαββάτου, 18 Φεβρουαρίου 2017, πρώτη ημέρα του 31ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου.

Κατά τη διάρκεια του τελικού στο αγώνισμα της σφαιροβολίας, οι «κανονιές» των σφαιροβόλων μας ακούστηκαν πολύ δυνατά μέσα στο ΣΕΦ, με τις σφαίρες τους να ξεπερνούν την απόσταση των 18, 19 και 20 μέτρων αντίστοιχα!
Θεωρώ ότι ήταν ο καλύτερος τελικός του αγωνίσματος τα τελευταία χρόνια!

Ο λόγος για τις εξαιρετικές εμφανίσεις του Μιχάλη Σταματόγιαννη και του έφηβου αθλητή, Οδυσσέα Μουζενίδη, όπως και των υπόλοιπων σφαιροβόλων, οι οποίοι άφησαν με τις βολές τους τις καλύτερες εντυπώσεις στους φιλάθλους του στίβου που παρακολούθησαν τον αγώνα τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είχαμε πέντε αθλητές πάνω από τα 18 μέτρα! Αυτό και μόνο κάτι έχει να μας πει.

Η οκτάδαδα στη σφαιροβολία του 31ου Πανελληνίου
Πρωταθλήματος διαμορφώθηκε ως εξής:
1. Σταματόγιαννης (ΓΣ Πίνδαρος) 20.22μ., 
2. Σκαρβέλης (ΓΣ Τρικάλων) 19.12μ., 
3. Λατιφλάρι (ΑΣ Κένταυρος) 18.36μ., 
4. Μουζενίδης (ΑΣ Κένταυρος) 18.30 (ΝΠΡΕ), 
5. Ζώτος (ΓΣ Μανδρών) 18.10μ., 
6. Ακτύπης (Πανναξιακός) 17.13μ., 
7. Μπαχαρίδης (ΜΕΑΣ Τρίτων) 16.88μ., 
8. Χατζημιχαήλ (ΟΦΚΑ Οδυσσέας) 16.02μ.

Ο Οδυσσέας Μουζενίδης, αθλητής του «Κένταυρου Χαλκιδικής», σημείωσε Νέο Πανελλήνιο Ρεκόρ Εφήβων ανοιχτού και κλειστού στίβου, στέλνοντας την αντρική σφαίρα στα 18.30 μ

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτοχος του προηγούμενου πανελληνίου ρεκόρ εφήβων κλειστού στίβου , από τις 18 Φεβρουαρίου 2001, ήταν ο Μιχάλης Σταματόγιαννης.

Η ιστορία του αντίστοιχου ρεκόρ ανοικτού στίβου, με επίδοση 18.14 μ., ανήκε στο φίλο και παλαιό συναθλητή, τον μεγαλύτερο Έλληνα σφαιροβόλο Δημήτρη Κουτσούκη, από το 1981.


Δημήτρης Κουτσούκης - Γιάννης Δόνδωρος

Ο Μιχάλης Σταματόγιαννης, του «Γ.Σ.Πίνδαρος» άφησε το ίχνος της σφαίρας του στα 20 μέτρα και 22 εκατοστά, ξεπερνώντας για μία ακόμη φορά στην προσωπική του αθλητική ιστορία το φράγμα των 20 μέτρων, πιάνοντας το όριο για τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Α-Γ στο Βελιγράδι!
Εντυπώσεις πολύ καλές άφησαν επίσης ο Νίκος Σκαρβέλης, δεύτερος Πανελληνιονίκης με επίδοση 19.12μ, ο Τάσος Λατιφλάρι, τρίτος Πανελληνιονίκης με επίδοση 18.10 και "εισιτήριο" για Μπίντγκοζ (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U23), όπως και ο Κυριάκος Ζώτος  με βολή στα 18.10μ. ο οποίος επίσης πρόκειται να είναι συνταξιδιώτης του Λατιφλάρι με προορισμό το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, Κ23, στο Μπιντγκοζ της Πολωνίας. 

Ως προπονητής των αθλητικών ρίψεων έχω να σχολιάσω για τον Οδυσσέα Μουζενίδη τα εξής :
Ο νεαρός αθλητής, σε όλες του τις βολές είχε μία εξαιρετική ταχύτητα στην κίνησή του. Τα πόδια του «ζωγράφιζαν» στη βαλβίδα. Τα πατήματά του εξαιρετικά! Η θέση του σώματος, κατά τη φάση της τελικής διπλής στήριξης, ουσιώδης, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον χιασμό των αξόνων (ισχία – ώμοι) και την αλτική ικανότητα στην προσπάθεια απώθησης της σφαίρας από το σώμα του. Η γωνία απελευθέρωσης φάνηκε να είναι πολύ καλά δουλεμένη, όπως και η ταχύτητα της απελευθέρωσης του οργάνου!

Αυτό που επίσης παρατήρησα ήταν η σταθερότητα στις βολές του και η «τυποποιημένη» αρμονική κίνηση στη στροφή του. Μεγάλο του προσόν η εξαιρετική ψυχολογία και η «δίψα» για βελτιστοποίηση της απόδοσής του!  

Σε ότι αφορά το Μιχάλη Σταματόγιανη, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά από το 1998, έχω να αναφέρω τα εξής, με δύο λόγια:

Τεχνίτης, ιδιαίτερα ταχύς και αρμονικός στην κίνησή του, σταθερός στις προσπάθειές του, αγωνιστής – μαχητής, με άψογη διαχείριση του αγώνα. Έμπειρος αθλητής και πολύ δυνατός! 

Και οι δύο αθλητές είναι ελαστικοί, «στεγνοί»,  χωρίς περιττά κιλά, πράγμα το οποίο τους διευκολύνει στην κίνηση με αποτέλεσμα να αποκτούν μεγαλύτερη ταχύτητα στη βαλβίδα!


Μιχάλης Σταματόγιαννης

Το ζητούμενο στις ρίψεις, όπως και σε όλα τα αγωνίσματα του στίβου είναι ένα:
Η ταχύτητα της μυϊκής συστολής!


Ιστορικά αναφέρω, χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να ευλογήσω τα γένια μου, ότι για την εν λόγω εφαρμογή της τεχνικής του περιστροφικού παλμού, υπήρξα ο πρώτος Έλληνας αθλητής που την χρησιμοποίησε, πριν ακριβώς 30 χρόνια (1987), ως αθλητής του Α.Ο. Φιλοθέης, καταρρίπτοντας τρεις φορές πανελλήνια ρεκόρ, τόσο στην κατηγορία των παίδων (Ανοιχτός Στίβος - 1989), όσο και στην κατηγορία των εφήβων (Κλειστός Στίβος - 1991). 
Η μνήμη μου με φέρνει κοντά στην ημέρα που μόνος  αποφάσισα να εξασκηθώ στη συγκεκριμένη τεχνική, μπροστά από έναν καθρέφτη, παρακολουθώντας ανελλιπώς το βίντεο με τις βολές του Ρώσου Σφαιροβόλου Aleksandr Georgievich Baryshnikovv, χάλκινου Ολυμπιονίκη το 1976 στο Μόντρεαλ – ασημένιου Ολυμπιονίκη το 1980 στη Μόσχα, του πρώτου αθλητή που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 22.00 μ, στις 10 Ιουλίου το 1976 στο Colombes της Γαλλίας .

Θυμάμαι ότι η πρώτη φορά που έριξα επίσημα τη σφαίρα με περιστροφικό παλμό ήταν σε μία διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Χαλανδρίου το 1987, με επίδοση, αν θυμάμαι καλά, 14.43 μ. Ήταν αρχή... 


Διασυλλογικοί Αγώνες - Στάδιο Καραϊσκάκη / 08.10.1988
Επίδοση: 15.82 μ.
Γιάννης Δόνδωρος - Αθλητής του Α.Ο.Φιλοθέης

Από το 1989 και έπειτα, τον παλμό της συγκεκριμένης τεχνικής τον εφήρμοσαν και άλλοι φίλοι – συναθλητές, όπως ο Κώστας Κόλλιας, ο Βαγγέλης Αλατσατιανός και στην πορεία των ετών συνέχισαν οι αθλητές Παναγιώτης Μπαχαρίδης, Παναγιώτης Χατζηστάθης,  Μιχάλης Σταματόγιαννης  κ.α.

Την παραπάνω ιστορική αναφορά την κάνω διότι με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός  ότι οι πρωταθλητές μας χρησιμοποιούν έως και σήμερα την περιστροφική τεχνική!
Το αγώνισμα της σφαιροβολίας εξελίσσεται! 
Στο χέρι μας είναι να το κατευθύνουμε σε μία «τροχιά» συνεχούς αναβάθμισης!

Συγχαρητήρια στους προπονητές των αθλητών για όλες τους τις προσπάθειες!
Εύχομαι ολόψυχα στη νέα γενιά πολλές επιτυχίες! 
Το μέλλον τους ανήκει!

Με εκτίμηση,

Γιάννης Δόνδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου