23 Ιουλίου 2023

Το αγώνισμα της Σφαιροβολίας σήμερα!

 


ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ για το αγώνισμα της Σφαιροβολίας Ανδρών

Ανάλυση:
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου –
DOHA 2019
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου –
OREGON 2022
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου –
ROME 1987
Πρόκριση – Τελικός

Γράφει ο Γιάννης Δόνδωρος
Εξειδικευμένος Τεχνικός Αθλητικών Ρίψεων
Πρώην Ομοσπονδιακός Προπονητής Ρίψεων ΣΕΓΑΣ

Σημείωση: Το άρθρο γράφτηκε τον Αύγουστο του 2022

Έχοντας περάσει στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, στο αγώνισμα της Σφαιροβολίας Ανδρών δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερες και πολύ μεγάλες αλλαγές. Με το άρθρο που επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας, παρουσιάζω μία εκτίμηση στην οποία έχω καταλήξει σε σχέση με την εξέλιξη του αγωνίσματος της Σφαιροβολίας Ανδρών

σε παγκόσμιο επίπεδο.  Σκοπός αυτής της μελέτης – έρευνας είναι:

  Να παρατηρήσουμε και να αναλύσουμε το «σήμερα», δηλαδή, τη σημερινή κατάσταση του αγωνίσματος, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.

       Να εκτιμήσουμε το status των επιδόσεων την περίοδο που διανύουμε

-   Να καθορίσουμε το minimum στοχευόμενης επίδοσης, έτσι ώστε ένας αθλητής να είναι ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο

  Να παρατηρήσουμε τις επιδόσεις των αθλητών στους τελικούς των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, για την κατάκτηση των μεταλλίων

       Να εξετάσουμε το ελληνικό περιβάλλον του αγωνίσματος, σε σχέση με το διεθνές

·        Δείγματα της έρευνας

Το αποτέλεσμα αυτής της εκτίμησης προκύπτει ύστερα από την ανάλυση  τριών δειγμάτων - αγωνιστικών διοργανώσεων. Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση και η ανάλυση πραγματοποιήθηκε βάσει των αποτελεσμάτων που πέτυχαν οι αθλητές, στους προκριματικούς και στους τελικούς των δύο τελευταίων Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων (Doha 2019 – Oregon 2022), όπως επίσης και των αποτελεσμάτων του τελικού της Σφαιροβολίας, του 2ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ρώμης το 1987. Έτσι, θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία εικόνα για το αγώνισμα κατά την τελευταία τετραετία που διανύουμε και θα τη συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα των επιδόσεων των αθλητών, πριν από τριάντα πέντε (35) χρόνια.

·        Συγκριτική μελέτη – Μέθοδος Παρατήρησης & αποτελέσματα

Το επίπεδο της Σφαιροβολίας Ανδρών παγκοσμίως παρουσιάζει εξέλιξη, σε σχέση με τα αποτελέσματα των αθλητών στους τελικούς των τελευταίων δύο διοργανώσεων (Ντόχα – Ορεγκον), καθώς τα τρία μετάλλια πλέον καθορίσθηκαν σε αποστάσεις άνω των 22.85 μ. (Πιν.4, Σελ.4).

Παρατηρώντας τα όρια πρόκρισης - συμμετοχής σε μεγάλους αγώνες, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπως και τα όρια για τους τελικούς των ως άνω διοργανώσεων, η επίδοση των 21.00 – 21.20 μ. κρίνεται επιβεβλημένη, ως προς τη συμπλήρωση της start list των δώδεκα (12) φιναλίστ. 

Σκοπός άλλωστε του κάθε συμμετέχοντα είναι η είσοδός του στον τελικό του αγωνίσματος.

Στον παρακάτω πίνακα (Πιν.1) παρουσιάζονται οι επιδόσεις των δώδεκα (12) αθλητών που προκρίθηκαν στους τελικούς του αγωνίσματος της Σφαιροβολίας Ανδρών.

Στη Ντόχα το 2019, ο 12ος σφαιροβόλος που πέρασε στον τελικό, σημείωσε την επίδοση των 20.92 μ.

Πιν.1. Πρόκριση 12 καλύτερων αθλητών της Σφαιροβολίας στους τελικούς
 
Doha 2019 / Oregon
2022


Στο Όρεγκον, το 2022, ο αντίστοιχος 12ος σφαιροβόλος που πέρασε στον τελικό, έριξε 20.24 μ. (68 εκατοστά διαφορά / διακύμανση απόστασης)

Στη Ντόχα το 2019, ο 8ος σφαιροβόλος που πέρασε στον τελικό, σημείωσε την επίδοση των 21.00 μ.

Στο Όρεγκον, το 2022, ο αντίστοιχος 8ος σφαιροβόλος που πέρασε στον τελικό, έριξε 20.98 μ. (2 εκατοστά διαφορά / διακύμανση απόστασης)

Συνεχίζοντας τη συγκριτική μελέτη, στον παρακάτω πίνακα (Πιν.2) παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των τελικών του αγωνίσματος της Σφαιροβολίας, τόσο στη Doha το 2019, όσο και στο Oregon το 2022.

Όπως παρατηρούμε και συμπεραίνουμε από τον πίνακα, η επίδοση που θα πρέπει να επιδιώκεται και να επιτυγχάνεται στις μέρες μας και στο εξής (άγνωστος ο χρονικός ορίζοντας) από έναν αθλητή, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η επίδοσή και η θέση του (από την 8η θέση για τη συγκεκριμένη διοργάνωση), είναι οι αποστάσεις άνω των 21.00 μ.

Παρατηρώντας τα αποτελέσματα συμπεραίνουμε ότι:

1. η οκτάδα των αθλητών του τελικού στη Ντόχα έκλεισε με την επίδοση των 21.18 μ., ενώ η οκτάδα στο Όρεγκον έκλεισε με την επίδοση των 20.92 μ. (26 εκατοστά διαφορά / διακύμανση απόστασης)

2. Η 6η καλύτερη επίδοση του τελικού στην Ντόχα ήταν τα 21.46 μ. Η αντίστοιχη έκτη καλύτερη επίδοση που σημειώθηκε στον τελικό της σφαιροβολίας ανδρών στο Όρεγκον ήταν τα 21.82 μ. (36 εκατοστά διαφορά / διακύμανση απόστασης)

Πιν.2 Αποτελέσματα Τελικού Σφαιροβολίας Ανδρών, Doha 2019 – Oregon 2022


Σε σύγκριση με το Παγκόσμια Πρωτάθλημα της Ρώμης το 1987 (Πιν.3), πριν 35 χρόνια, εκτός του Ελβετού Werner Gunter (22.23 μ.), κανείς άλλος αθλητής στον τελικό του αγωνίσματος δεν ξεπέρασε τα 22.00 μ. Δεύτερος ήταν ο Ιταλός Alessandro Andrei (21.88 μ.) και τρίτος ο Αμερικάνος  John Brenner (21.75 μ.)

Πιν. 3 Αποτελέσματα του τελικού της Σφαιροβολίας Ανδρών στη Ρώμη, το 1987


Παρατηρώντας και Συγκρίνοντας τις επιδόσεις των τριών Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, το κορυφαίο πρωτάθλημα από πλευράς επιδόσεων ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, το 2019. Εκεί, όπως παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα (Πιν.4), παρατηρούμε ότι τα μετάλλια κυμάνθηκαν στην ελάχιστη διαφορά απόστασης του ενός εκατοστού (1 εκ.) από τον 1ο μέχρι τον 3ο  νικητή.

Επίσης, οι επιδόσεις που σημειώθηκαν το 1987 στη Ρώμη, σε σύγκριση με την εικόνα των επιδόσεων που παρουσίασαν οι αθλητές στη Ντόχα, αλλά και στο Όρεγκον (Πιν.4), παρουσιάζουν μία διαφορά στην απόσταση της επίδοσης η οποία ξεκινάει από τα 60 εκατοστά (διαφορά απόστασης στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου) ως και 1 μέτρο & 15 εκατοστά (διαφορά απόστασης στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου - Ντόχα) 

Πιν.4. Οι επιδόσεις των τριών πρώτων νικητών στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της Ρώμης, της Ντόχα και του Όρεγκον.


Όπως όλοι γνωρίζουμε, το σημερινό Παγκόσμιο Ρεκόρ στη Σφαιροβολία σημειώθηκε από τον Αμερικάνο αθλητή Ryan Crouser, στις 18.06.2021, σημειώνοντας την επίδοση των 23.37 μ.

Το προηγούμενο Παγκόσμιο Ρεκόρ κατείχε ο επίσης Αμερικάνος αθλητής Randy Barnes, από το 1990, με επίδοση 23.12 εκ.

·        Η εξέλιξη του αγωνίσματος

Η πρόοδος που σημειώθηκε στο αγώνισμα από το 1990 έως το 2021 (Πιν.5.), από πλευράς καλύτερης επίδοσης (Παγκόσμιο ρεκόρ)  είναι μόλις 25 εκατοστά, μικρή θα έλεγε κανείς από τη στιγμή που πέρασαν 31 ολόκληρα χρόνια. Σαφώς εδώ θα πρέπει να εξετασθούν και να αξιολογηθούν όλες οι συνθήκες και οι παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη στασιμότητα της επίδοσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1990, έως το 2021 σε κανέναν αγώνα δεν σημειώθηκαν επιδόσεις στα πλαίσια της απόστασης 23.00 μ. έως 23.12 μ. (προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ)

Πιν.5. Εξέλιξη του παγκόσμιου ρεκόρ ανδρών στη σφαιροβολία, 1990 - 2021


·        Συμπεράσματα

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι πως για έναν αθλητή, ο οποίος ασχολείται με το αγώνισμα της Σφαιροβολίας, για να καταφέρει να επιτύχει υψηλές διακρίσεις, σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο Ανδρών, ό πρώτος και κυρίαρχος στόχος είναι η κάλυψη της απόστασης minimum των 21.20 μ., για να μην τολμήσω να αναφέρω τα 21.80 - 22.00 μ.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να προσανατολισθούν όσοι ασχολούνται ενεργά με την προπονητική και την καθοδήγηση αθλητών υψηλού επιπέδου καθώς γενικότερα με την ανάπτυξη των ρίψεων, έτσι ώστε και σε αυτό το αγώνισμα να επιτευχθούν διακρίσεις για τη χώρα μας!
Αυτό σημαίνει πως ίσως κριθεί χρήσιμο να επανεξετασθούν και να αναπροσαρμοστούν οι μεθοδολογίες της προπόνησης των αθλητών, τα μέσα και οι συνθήκες προς την αθλητική ολοκλήρωση καθώς και οι διαδικασίες προγραμματισμού και υλοποίησης προγραμμάτων ανίχνευσης ταλέντων από την ομοσπονδία, τους αθλητικούς συλλόγους και σχολεία.

Το αγώνισμα της Σφαιροβολίας των Ανδρών στην Ελλάδα, βρίσκεται στο επίπεδο των 19.50 – 20.00 μέτρων, με διαφαινόμενες προοπτικές εξέλιξης. Σε σχέση με τις επιδόσεις που σημειώνονται στο παγκόσμιο προσκήνιο βρισκόμαστε σε σχετικά μέτριο επίπεδο. Η παρουσία των πρωταθλητών μας (Μουζενίδης – Λατιφλάρι) αφήνει ελπίδες για τη συνέχεια! Επίσης, στην κατηγορία ανδρών αθλητών Κ23, υπάρχει περιθώριο εξέλιξης καθώς υπάρχουν τρεις αθλητές στα 17.50 μ. – 18.50 μ. (Μαχαίρας – Οικονόμου – Γεννίκης). Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι υπάρχει ένα μίγμα αθλητών, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά εξέλιξης. Θεωρώ πως η προσεχής διετία – τριετία είναι πολύ καθοριστική. Για τις κατηγορίες Κ18 – Κ20 θα υπάρξει εκτενέστερη αναφορά σε προσεχή δημοσίευση.

Κλείνοντας, θα επιθυμούσα να τονίσω πως η χώρα μας έχει πολύ δυνατή κράση παιδιών. Αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανιχνεύσουμε, να εμπνεύσουμε, να καθοδηγήσουμε, να εργασθούμε και να επιτύχουμε νέους στόχους για το αγώνισμα!

Με εκτίμηση και σεβασμό,

Γιάννης Δόνδωρος
Καθηγητής ΦΑ & Αθλητισμού
Ειδικότητα Αθλητικών Ρίψεων
Προπονητής ΣΕΓΑΣ
M.Sc. Sports Management

 

·        Πηγές – Πίνακες :

Πιν.1. Wikipedia/World Championships (Τροποποιημένος)
Πρόκριση 12 καλύτερων αθλητών της Σφαιροβολίας στους τελικούς
 
Doha 2019 / Oregon 2022

Πιν.2. Wikipedia/World Championships (Τροποποιημένος)
Αποτελέσματα Τελικού Σφαιροβολίας Ανδρών,
Doha 2019 – Oregon 2022

https://en.wikipedia.org/wiki/2019_World_Athletics_Championships_%E2%80%93_Men%27s_shot_put
https://en.wikipedia.org/wiki/2022_World_Athletics_Championships_%E2%80%93_Men%27s_shot_put

Πιν.3. World Athletics/Rome1987 (Τροποποιημένος)
Αποτελέσματα του τελικού της Σφαιροβολίας Ανδρών στη Ρώμη, το 1987
https://www.worldathletics.org/results/world-athletics-championships/1987/2nd-iaaf-world-championships-in-athletics-6986221/men/shot-put/final/series#resultheader


Πιν.4. Δόνδωρος Ιωάννης, © 2022
Οι επιδόσεις των τριών πρώτων νικητών στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της Ρώμης, της Ντόχα και του Όρεγκον.

Πιν.5. Δόνδωρος Ιωάννης, © 2022
Εξέλιξη του παγκόσμιου ρεκόρ ανδρών στη σφαιροβολία, 1990 - 2021



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου